Home ZAJEDNICE Kursiljo

Korisni sadržaji

 

WEB stranice zagrebačke Nadbiskupije

http://www.glas-koncila.hr/

http://www.zupa-ivanmerz.hr/

  

Naša crkva

IntroChurchIntroChurchIntroChurchIntroChurchIntroChurchIntroChurchIntroChurch

Tko je online?

Trenutno aktivnih Gostiju: 28 


PDF Ispis E-mail

ŠTO JE KURSILJO?

To je priznati katolički pokret kojeg je sredinom prošlog stoljeća pokrenula grupa angažiranih katolika (laika i svećenika) čiji je cilj učvršćenje i produbljivanje vjere pojedinca, te stvaranje zajedništva u crkvi preko prijateljskih zajednica vjernika kako bi postali kvasac unutar župe. Pokret je proširen diljem svijeta, a u Hrvatskoj djeluje od 1974. godine. Do sada je održano približno 400 duhovnih obnova, a polaznika je bilo preko 10.000.

Na osobnoj razini Mali tečaj kršćanstva (Tečaj) želi posvijestiti svakom kršćaninu dostojanstvo njegova poziva kojeg je primio krštenjem. Na društvenoj razini Tečaj želi potaknuti pojedinca kršćanina na skladniji život u zajednici (obiteljskoj, crkvenoj, profesionalnoj, …) te u njemu probuditi svijest da je pozvan živjeti u svijetu kojeg treba ustrajno produhovljavati, donošenjem evanđeoskog duha u sva područja života: ekonomije, politike, morala, medija, socijalnih struktura, odgoja i obrazovanja, kulture i dr.

 

KAKO SE TO OSTVARUJE?

Okupljeni sudionici Kursilja slušaju nagovore suradnika – laika i svećenika. Nagovori su prožeti osobnim iskustvima, svjedočenjima suradnika. Nakon svakog nagovora slijedi razgovor na temu u manjim grupama (5-7 sudionika). Svaka grupa ima svog animatora koji potiče i usmjerava grupu te se svakom sudioniku pruža mogućnost izražavanja svog mišljenja i postavljanja pitanja. Za vrijeme pauza sudionicima na raspolaganju stoje svećenici, ne samo za ispovijedi nego i za osobne razgovore. Svakodnevno se moli (zajedničke i pojedinačne molitve), često koristeći molitvenik Kursilja «Na putu k Bogu» koji uči kako moliti. Osobito su snažna slavljenja liturgije i pokorničkog bogoslužja s tumačenjem simbola i uvođenjem u pojedine segmente otajstva. Važan čimbenik je i atmosfera na Tečaju koju stvara spontano druženje, pjesma, šale, zajedničko blagovanje te kava i kolači.

Stvaranje i doživljaj zajedništva je praktički za sve sudionike događaj koji ostavlja najdublji dojam, pri tome ne želi izdvajati vjernike iz župe već ih probuditi da se angažiraju u župi. Sudionicima Malog tečaja pomaže se doći do vjerskog stava iz kojeg slijedi zauzetost za Crkvu kao «svoju stvar». Iz zajedničke brige za nju, pozvani su da prema svojim mogućnostima surađuju u župi, zatim u različitim apostolskim grupama i organizacijama. Različiti susreti nakon Malog tečaja, kao što su susreti prijateljske zajednice ili jednodnevne obnove, trebaju pomoći održati budnim duh odlučne vjere te podržati pojedinca u zajednici istomišljenika.

Ukratko duhovna obnova:

 • pomaže uspostaviti pravilan odnos prema sebi, prihvatiti sebe, drugog i Boga;
 • ptiče na osobni odnos prema Kristu, osobito Euharistiji;
 • pomaže uspostaviti iskreno zajedništvo među vjernicima koje vodi do prijateljstva;
 • razvija uspješnu suradnju laika i svećenika i budi spremnost na angažman u župnoj zajednici i društvu, svjedočenjem radosti kršćanskog života;
 • gaji želju da se nastavi s produbljivanjem vjere i odnosa u obitelji i zajednici.

 

KADA JE KURSILJO DOŠAO U NAŠU ŽUPU?

U našoj župi Kursiljo se aktivirao 2009. godine. Vjernici naše župe koji su prošli Mali tečaj kršćanstva sastaju se srijedom nakon večernje svete mise u malom pastoralnom centru ispod crkve gdje dogovaraju svoje aktivnosti u župi.

U župi se svaki mjesec održavaju duhovne obnove (ultreje) sa zanimljivim temama, a u također djeluju i male prijateljske zajednice.

Polaznici Tečaja angažiraju se u pastoralnom radu župe.


GDJE I U KOJE VRIJEME SE U NAŠOJ ŽUPI ODRŽAVA KURSILJO?

Kursiljo – Mali tečaj kršćanstva u našoj župi održava se u malom pastoralnom centru naše župne crkve, Barakovićeva 20, Zagreb-Špansko u vremenu od četvrtka do nedjelje, s tim da u četvrtak i petak Tečaj traje od 17 do 21 sat, u subotu od 9 do 20 sati, te u nedjelju od 9 do 15 sati.

Za vrijeme stanki polaznici se mogu okrijepiti čajem, kavom i kolačima, a u subotu i nedjelju osiguran je kompletan ručak. Do sada se godišnje održavalo dva tečaja i to u proljeće i jesen.

 

PRIJAVA ZA TEČAJ

Svatko tko osjeća potrebu spoznati i doći do bitnog u kršćanstvu, doživjeti susret sa živim Isusom Kristom kroz ljubav, radost i slobodu djeteta Božjeg te saznati što je to Kursiljo, slobodno nas može posjetiti ili nazvati radi dodatnih informacija.

Ukoliko se želite uključiti u rad Kursilja, molimo Vas da u župni ured (Župni ured BDMŽ Špansko, Zagreb, Barakovićeva 20) predate ili pošaljete putem e-poruke na adresu  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript  sljedeće podatke:

 • ime i prezime
 • životna dob ili datum rođenja
 • bračno stanje
 • adresa stanovanja
 • naziv pripadajuće župe
 • telefon
 • faks
 • mobitel
 • e-mail

Prijaviti se mogu i zainteresirani iz drugih župa. Svi zainteresirani, koji su predali ili poslali prijavu biti će obaviješteni o datumu početka novog Malog tečaja kršćanstva - Kursilja.

Radujemo se vašoj prijavi uz naš pozdrav De Colores!

 


Duhovna obnova - Ususret Adventu bdijte i molite (21.11.2011.)
Predavač: Ivanka Samardžić

Kršćanin je čovjek Došašća. Njegov život je u znaku iščekivanja drugog dolaska Gospodina kao što kliče u svakoj svetoj Misi - Tvoj slavni Dolazak iščekujemo! A kako smo mi milošću Božjom sinovi svjetlosti i sinovi dana, onda ne spavajmo kao ostali, nego BDIJMO i MOLIMO da naša srca budu dostojno stanište Onoga koji dolazi. Ivanka Samardžić, suradnica Kursilja iznijela je svoje iskustvo o BDIJENJU i MOLITVI kao načinu pripreme za RADOSNO IŠČEKIVANJE.


 

Obavijesti

RASPORED MISA

 

NEDJELJOM u 8:00, 9:30*, 11:00* i 18:30 sati.

RADNIM DANOM  u 7:30* i 18:30 sati. Ponedjeljkom nema jutarnje mise. 

Ispovijedati se možete radnim danom pola sata prije mise. Nedjeljom se ne ispovijeda.

* U vrijeme ljeta od 1. srpnja do kraja kolovoza radnim danima sveta misa bit će samo u 18:30 sati, a nedjeljama u 8:0010:00 i 18:30 sati.


 

UREDOVNO VRIJEME:

Utorak, srijeda, četvrtak i petak od 16:30 do 18:30 sati.

 

Rkt. Župni ured BDMŽ Špansko

Jurja Barakovića 20

10090 Zagreb - Susedgrad


Telefon: 01/ 38 98 566


E-mail: zupaspansko@gmail.com

Web: www.zupa-bdmz-spansko.hr


Broj računa kod Erste&Steiermärkische Bank d.d. 

Župa B.D. Marije Žalosne

Barakovićeva 20, 10090 Zagreb-Susedgrad

IBAN:HR4424020061100282943

OIB:89347058117


Upravitelj župe: vlč. Mato Matić

Župni vikar: vlč. Luka Tufeković

 

ŽUPNE OBAVIJESTI

 

Tjedni raspored korištenja učionica Pastoralnog centra


1. MVA Špansko - ponedjeljkom 19:30-21:30 sati (I)

2. Molitvena zajednica Krvi Kristove + Schoenstatt - ponedjeljkom 19:00-20:15 sati (II)

3. Zbor mladih Maranatha - utorkom 19:15-22:00 sata (I)

4. Marijina legija - utorkom 19:00-20:15 sati (II)

5. Mješoviti pjevački zbor BDMŽ Špansko - srijedom 19:00-21:00 sat (I)

6. Kursiljo - srijedom 19:00-20:15 sati (II)

7. Zbor sv. Cecilije - četvrtkom 19:30-20:15 sati (I)

8. Susret obiteljske zajednice - zadnji četvrtak u mjesecu u 19:00 sati (II)

9. Zbor mladih Maranatha - četvrtkom 20:15-22:00 sata (I)

10. Liturgijska grupa - petkom 19:00-20:30 sati (II)

11. Susret mladih petkom u 20:30 sati

12. Povremeno MVA Špansko i/ili Mješoviti pjevački zbor - petkom 19:30-21:30 sati (I)

13. Predškolski vjeronauk - subotom 10:00-11:00 sati (I)

14. Pomoć u učenju, instrukcije i Caritas - subotom 10:00-11:30 sati (II)

15. Ministrantski susret -  subotom u 9:30 sati

16. Proba dječjeg zbora -  subotom u 14:30 sati

 

...