Home Okrenut prema Bogu i ljudima - BDM Žalosne - Špansko

Korisni sadržaji

 

WEB stranice zagrebačke Nadbiskupije

http://www.glas-koncila.hr/

http://www.zupa-ivanmerz.hr/

  

Naša crkva

IntroChurchIntroChurchIntroChurchIntroChurchIntroChurchIntroChurchIntroChurch

Tko je online?

Trenutno aktivnih Gostiju: 222 


Okrenut prema Bogu i ljudima - BDM Žalosne - Špansko PDF Ispis E-mail
Autor mirosl@v   
Nedjelja, 14 Veljača 2021 14:16

Povodom smrti župnika u mirovini Hansa Bocka

   

Nekadašnji odgovorni dušobrižnik u Schierlingu, dekan, počasni građanin grada Schierlinga i prijatelj mnogih ljudi, župnik Hans Bock, umro je u ponedjeljak ujutro 4.1.2021. u dobi od 83 godine u Domu za starije u Eggmühlu. Svoj život je potpuno stavio u službu liturgije, naviještanja i Caritasa i tako je u svako doba davao svjedočanstvo o veličini i dobroti, ali i o pravednosti i milosrđu Božjemu. U to je neodvojivo pripadao njegov bliski kontakt s ljudima.

.

„Zahvaljujem ti što si me pozvao da stojim pred tobom i tebi služim“; bila je to važna ispovijest nekadašnjeg župnika u Schierlingu, Hansa Bocka.


U Schierlingu i u mnogim drugim mjestima vijest o njegovoj smrti brzo se proširila i zavladala je žalost i potresenost. Njegovo ophođenje s ljudima, njegovo poznavanje i zanimanje za sve obitelji u njegovoj velikoj župi, njegova osobna naklonost u svim životnim situacijama pribavili su mu glas suosjećajna župnika i dušobrižnika, koji se potpuno posvetio svomu pozivu.

 

Dobri pastir

Bio je dobri pastir u Isusovu smislu, koji prema Ivanovu evanđelju kaže: „Ja poznajem svoje i moje poznaju mene.“ Župnik Hans Bock bio je u svećeničkoj službi takozvano kasno zvanje. Tek nakon izobrazbe za svoje zvanje krenuo je na put prema svećeničkoj službi. Hans Bock rodio se 16. lipnja 1937. u Kallmünzu u okrugu Regensburg. Nakon trgovačke škole započeo je raditi kao namještenik u uredu u mljekari u Regensburgu. No njegova želja, kao i njegova mlađega brata Andreasa da postane svećenik, bila je tako velika, te je u školi za kasna zvanja Fockenfeld naknadno položio maturu.

Studirao je zatim teologiju u Regensburgu, Beču i Innsbrucku. 1. lipnja 1972. zaredio ga je za svećenika u regensburškoj katedrali biskup Dr. Rudolf Graber.

 

„Idi, kamo te šaljem“

Za svećeničko ređenje i mladu misu izabrao si je za ideju vodilju riječi iz proroka Jeremije: „Idi k onima kojima te šaljem i reci sve ono što ću ti narediti.  Ne boj ih se:jer ja sam s tobom.“(Jer 1,7) Povodom srebrnog jubileja svećeništva Hansa Bocka 1997. godine Kunibert Schäfer je uglazbio tu poruku.

.

Bio je svjestan da život i vjera samo u zajedništvu dosežu svoju puninu, zbog čega je uvijek uživao među „svojima“.


Kapelan, župnik, dekan

Za svećenika Hansa Bocka slijedile su godine kapelanske službe u Wackersdorfu, Kümmersbrucku i u regensburškoj katedralnoj župi Niedermünster. Od 1. rujna 1979. do 31. kolovoza 2006. bio je 27 godina župnik u Schierlingu. S povjerenjem svoje subraće i po biskupovoj odredbi djelovao je od 1990. do 2000. kao dekan dekanata Schierling, a od 2001. do 2006. kao dekan novog dekanata Alteglofsheim-Schierling. Ponuđenu mu titulu „biskupskog duhovnog vijećnika“ je odbio.

.

Za oproštaj od župnika u Schierlingu godine 2006. je župsko vijeće napravilo 27 postaja – za svaku godinu njegova djelovanja jednu – i time upozorilo na postignuća i jake strane toga dušobrižnika.

.

Bio je radostan i zahvalan, da je sa svojim nasljednikom, župnikom Josefom Helmom, u svako doba imao vrlo prijateljski kontakt.

 

Župnik Hans Bock je na poseban način izoštrio socijalnu savjest u svojoj župi Schierling, i to u smislu „Caritasa“ kao trećega stupa na kojem se zasniva katolički nauk. Usmjerio je pogled na duševne i materijalne nevolje u obiteljima, u susjedstvu i u župi – posebno se zalagao za konkretnu pomoć. Pored toga nije zaboravio solidarnost s ljudima koji trpe u svijetu. Zajedno s pastoralnim vijećem organizirao je posebno velike akcije pomoći Poljskoj, Hrvatskoj, Moldaviji, što su posebno zapazile državne i komunalne institucije. Župnik Bock je odlikovan Saveznim križem za zasluge i počasnim građanstvom grada Schierlinga.

.

Uvjeriti se na licu mjesta o nevolji te pogođenim ljudima pokazati svoje zanimanje i poštovanje, bila je težnja župnika Hansa Bocka, kao ovdje u Voćinu, koji je u ratu protiv Hrvatske bio posebno strašno pogođen


Pomoć za potrebite
Dok su u Poljskoj još vladali komunisti, a kršćani tamo bili pod pritiskom i morali trpjeti glad, župnik Hans Bock je zajedno s Ottom Diermeierom otputovao u Oppeln i odnio pomoć župe Schierling. Ni predvidive poteškoće, kao na primjer tranzit kroz DDR s njezinim nepredvidivostima, nisu mogle zaustaviti njegov spremnost za pomoć.

Kada je 7 godina nakon uspostavljanja partnerstva s hrvatskom župom Zagreb/Špansko, godine 1991., izbio rat, započeo je veliki val potpore. U toj župi bilo je smješteno do 2.500 izbjeglica, koje je trebalo opskrbiti najpotrebnijim. Kroz mnoge godine stalno se dovozila pomoć u Zagreb, ali i na istok Slavonije.

.

Pomoć ljudima u nevolji – djeci i mladima – posebno i u Moldaviji, bila mu je jako na srcu u smislu da je Caritas (djelotvorna ljubav prema bližnjemu) jedan od triju stupova katoličkoga nauka.


Na kraju je župnik Hans Bock koncem 1990-ih godina došao u dodir s velikom nevoljom u Moldaviji, bivšoj sovjetskoj republici. Moldavija u međuvremenu važi kao najsiromašnija zemlja Europe. Posebno se osnivanjem udruge Pro Umanitas ustalila pomoć za djecu, njihovu njegu i izobrazbu te za „kuhinje za juhu“ u korist starijih ljudi.


Očinski prijatelj

Posebnu pozornost posvećivao je djeci svake dobi. Župa Schierling je ustanovila i odgovorna je za dječji vrtić St. Michael i dječji vrtić St. Wolfgang. Župnik Hans Bock se kao predstojnik iskazao visokom socijalnom kompetencijom s jedne strane te kao očinski prijatelj za djecu i njihove roditelje s druge strane.

.

Župnik Hans Bock učio je župljane Schierlinga da visoko cijene školske sestre i održavao je s njima cijeloga života intenzivan kontakt.

 

Neumorno je pozivao vjernike župe da svojim životom – svojom ljubavlju i naklonošću prema bližnjemu – čine da se posvuda osjeti dragoga Boga. Veliku važnost polagao je na redovite posjete bolesnicima u svojoj župi. Pritome mu nijedan put nije bio dalek i nerijetko je tješio i ohrabrivao župljanje koji su bili u klinici u Münchenu. Dugo se u mirovini posvećivao dušobrižništvu slijepih u Regensburgu i bio je duhovni pratitelj župnih domaćica.

.

Župnik Bock slijedio je poziv pape Ivana Pavla II. „Budite graditelji civilizacije ljubavi i pravednosti“, kao ovdje na Danu katolika u Ulmu.


Optimizam i smijeh koji je zračio

Vjernici njegove župe doživljavali su ga kao svjedoka duboko ukorijenjena u vjeri, koji iskreno, dobrodušno, brižno, otvoreno i suosjećajno izvršava velike zadaće i mnogo radi. Njegov optimizam i i osmijeh koji zrači imali su dubok utjecaj na život u župi i u općini. Prilikom dodjele počasnoga građanstva rečeno je da je župnik Bock svojim ponašanjem grad Schierling promijenio u pozitivnom smislu.

.

Do 200 djece dolazilo je na blagoslov djece na „Dan nevine dječice“, koje je župnik Bock (skoro) sve poznavao po imenu.


Župnik Hans Bock bio je čovjek obitelji. Poseban odnos imao je do zadnjega prema svojoj sestri Resi. Njegova duga sestra, Anni, koja mu je mnogo godina vjerno vodila domaćinstvo, kao i njegova braća Josef i Andreas su već umrli. Prema njegovoj želji bit će pokopan u svećeničkoj grobnici na groblju u Schierlingu. Zbog pandemije Covid-19 pogreb će biti u malom krugu.

.

Hans Bock bio Marijin štovatelj, stoga mu je sanacija Lurdske spilje bila posebno na srcu, kada je prijetila opasnost da se uruši.


Mnoge obnove

Schierling je bio prvo i jedino „pravo“ župno mjesto Hansa Bocka. Zacrtao si je da će dušobrižništvo ljudi i s ljudima staviti u središte svoga djelovanja. Nije želio biti župnik „građevinar“. No na ovome području ničega nije bio pošteđen. Od urušavanja prvoga dijela crkvenoga zida godine 1980. pa do najveće obnove župne crkve u njezinoj povijesti i obnove svih drugih crkava u župi uvijek je bio u poslu.

.

Prilikom obnova crkava sam se zauzimao i poštivao savjet stručnjaka, kao ovdje Dr. Gießa iz Zemaljske službe za brigu o spomenicima i arhitekta Manfreda Winklera.

 

Pritom se uvijek mogao pouzdati u suradnice i suradnike u crkvenoj upravi te u druge stručnjake, vjerovao je u njihovo stručno znanje i njihovo zalaganje. Naposljetku župna zajednica se uvijek pokazivala velikodušnom u ovladavanju financijskim situacijama. Samo za obnovu župne crkve, koja je stajala 5,7 milijuna maraka, u godinama 1997/98. vjernici su darovali blizu milijun maraka.

.

„Bog plati, gospodine župniče!“, dovikujemo mu u vječnost.


Dobrovoljni prilozi umjesto vijenaca

Župnik Hans Bock je odredio da na njegovu grobu ne treba biti vijenaca. Umjesto toga želio je priloge za neku dobru svrhu. Zato je određeno da će se prilozi moliti za pomoć za Moldaviju, na račun župe Schierling, Konto-Nr. DE84 7506 2026 0200 6800 44 kod Raiffeisenbank Oberpfalz-Süd ili br. DE19 7505 0000 0840 0668 98 kod Sparkasse Regensburg, uvijek navodeći svrhu uplate „Moldawienhilfe/Pomoć za Moldaviju“.

Tekst i foto: Fritz Wallner

Prijevod s njemačkog: Mato Balić


/mk

Ažurirano Nedjelja, 14 Veljača 2021 15:23
 

Obavijesti

RASPORED MISA

 

NEDJELJOM u 8:00, 9:30*, 11:00* i 18:30 sati.

RADNIM DANOM  u 7:30* i 18:30 sati. Ponedjeljkom nema jutarnje mise. 

Ispovijedati se možete radnim danom pola sata prije mise. Nedjeljom se ne ispovijeda.

* U vrijeme ljeta od 1. srpnja do kraja kolovoza radnim danima sveta misa bit će samo u 18:30 sati, a nedjeljama u 8:0010:00 i 18:30 sati.


 

UREDOVNO VRIJEME:

Utorak, srijeda, četvrtak i petak od 16:30 do 18:30 sati.

 

Rkt. Župni ured BDMŽ Špansko

Jurja Barakovića 20

10090 Zagreb - Susedgrad


Telefon: 01/ 38 98 566


E-mail: zupaspansko@gmail.com

Web: www.zupa-bdmz-spansko.hr


Broj računa kod Erste&Steiermärkische Bank d.d. 

Župa B.D. Marije Žalosne

Barakovićeva 20, 10090 Zagreb-Susedgrad

IBAN:HR4424020061100282943

OIB:89347058117


Upravitelj župe: vlč. Mato Matić

Župni vikar: vlč. Luka Tufeković

 

ŽUPNE OBAVIJESTI

 

Tjedni raspored korištenja učionica Pastoralnog centra


1. MVA Špansko - ponedjeljkom 19:30-21:30 sati (I)

2. Molitvena zajednica Krvi Kristove + Schoenstatt - ponedjeljkom 19:00-20:15 sati (II)

3. Zbor mladih Maranatha - utorkom 19:15-22:00 sata (I)

4. Marijina legija - utorkom 19:00-20:15 sati (II)

5. Mješoviti pjevački zbor BDMŽ Špansko - srijedom 19:00-21:00 sat (I)

6. Kursiljo - srijedom 19:00-20:15 sati (II)

7. Zbor sv. Cecilije - četvrtkom 19:30-20:15 sati (I)

8. Susret obiteljske zajednice - zadnji četvrtak u mjesecu u 19:00 sati (II)

9. Zbor mladih Maranatha - četvrtkom 20:15-22:00 sata (I)

10. Liturgijska grupa - petkom 19:00-20:30 sati (II)

11. Susret mladih petkom u 20:30 sati

12. Povremeno MVA Špansko i/ili Mješoviti pjevački zbor - petkom 19:30-21:30 sati (I)

13. Predškolski vjeronauk - subotom 10:00-11:00 sati (I)

14. Pomoć u učenju, instrukcije i Caritas - subotom 10:00-11:30 sati (II)

15. Ministrantski susret -  subotom u 9:30 sati

16. Proba dječjeg zbora -  subotom u 14:30 sati

 

...