Home Blagdan zaštitnice župe Blažene Djevice Marije Žalosne - Špansko, 2021.

Korisni sadržaji

 

WEB stranice zagrebačke Nadbiskupije

http://www.glas-koncila.hr/

http://www.zupa-ivanmerz.hr/

  

Naša crkva

IntroChurchIntroChurchIntroChurchIntroChurchIntroChurchIntroChurchIntroChurch

Tko je online?

Trenutno aktivnih Gostiju: 31 


Blagdan zaštitnice župe Blažene Djevice Marije Žalosne - Špansko, 2021. PDF Ispis E-mail
Autor mirosl@v   
Nedjelja, 12 Rujan 2021 14:36

Pripremajući se za ovogodišnju proslavu blagdana Župe Blažene Djevice Marije Žalosne u Španskom trodnevnu duhovnu pripravu, od 12. do 14. rujna 2021. godine, predvodili su vlč. Mato Matić, župnik Župe BDM Žalosne – Špansko, vlč. Luka Tufeković, župni vikar istoimene župe, te vlč. Višeslav Foretić, župni vikar Župe sv. Nikole Tavelića u Kustošiji.
Na sam blagdan župe 15. rujna svečano euharistijsko slavlje predvodio je dekan

Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Josip Šimunović, a koncelebrirali su svećenici našeg dekanata: preč. Ljubomir Vuković, dekan i župnik u župi sv. Nikole Tavelića, Kustošija; vlč. Vjekoslav Meštrić, župnik u župi Uznesenja BDM, Stenjevec; vlč. Marko Čolak, župnik u župi bl. Ivana Merza, Špansko; vlč. Renato Belčić, župnik u župi sv. Barbare u Vrapču; vlč. Alen Vrbek, župnik u Rozgi i Kraljevcu na Sutli, a donedavno župni vikar u Španskom; vlč. Branimir Šarić, župni vikar u župi Bezgrešnog Začeća BDM, Malešnica-Oranice; vlč. Ivan Grinišin, pastoralni suradnik u župi sv. Nikole biskupa, Stenjevec II; vlč. Andrija Vrane, supsidijar u župi BDM Žalosne u Španskom; vlč. Luka Tufeković, župni vikar domaće župe; vlč. Božidar Tenšek, dušobrižnik u Kanadi; vlč. dr. Josip Beljan; vlč. Mato Matić, domaći župnik; vlč. Patrik Paulić, đakon u župi sv. Barbare u Vrapču. Svečano euharistijsko slavlje svojim pjevanjem uveličao je Mješoviti pjevački zbor BDM Žalosne.

.

 

U uvodnom dijelu svoje homilije preč. dr. Šimunović pozdravio je sve okupljene i čestitao im župni blagdan sa željom da nikad ne izgube pogled na Blaženu Djevicu Mariju, ovdje Žalosnu, jer tako nikada neće izgubiti ni pogled na križ, ni na Isusa i na neprocjenjivu vrijednost našega spasenja. Govoreći o Gospi Žalosnoj preč. Šimunović nije mogao mimoići činjenicu da iako je bila Božja odabranica, Marija nije bila pošteđena teških trenutaka u životu. Ona je itekako osjetila i tugu i žalost i strah. A kada god razmišljamo o Mariji, naše razmišljanje svakako obuhvaća i Isusa i križ.

 

.


Od samog početka Isusove zajednice Crkve, Blažena Djevica Marija ima svoje posebno mjesto o čemu svjedoče mnogi podignuti oltari, kapelice, male i velike crkve i bazilike. Tako i u Zagrebu postoji više crkava posvećenih Blaženoj Djevici Mariji. Njoj u čast ispjevane su mnoge pjesme i izrečene su mnoge molitve. Kako je žalost sastavni dio života, nikako ne smijemo zaboraviti Marijinih sedam žalosti. Već kod prikazanja djeteta Isusa u hramu starac Šimun prorekao je Mariji da će joj mač boli probosti dušu. I dok Marija poslije stoji pod križem na kojem umire Isus, On ju proglašava Majkom ljudi. Zato je Marija i naša majka.


Iz tog razloga preč. Šimunović je poručio: "Da budemo dostojna njezina djeca, moramo naučiti ljubiti i trpjeti. Moramo ljubiti Boga i Njegovu volju, prihvaćati s ljubavlju tegobe života i prikazati ih u sjedinjenju s mukom Isusovom i Marijinom. Pomisao na Mariju podno križa ublažuje oštrinu boli, ulijeva hrabrost i pomaže nam da trpimo velikodušno u velikoj nadi da onima koji Boga ljube sve ispadne na dobro."


Spominjući se trenutaka kada Isusa pribijaju na križ u misli nam dolaze i naši križevi. Svatko ima svoj križ, netko teži, netko lakši. Možda mislimo da su naši križevi preveliki, preteški i nezasluženi, ali slušajući druge može nam pomoći da ispravno vrednujemo težinu svojeg križa. Isus je bio pribijen na križ jer je to bio put izvršenja Očeve volje da Sin spasi i otkupi čovjeka. Križ je stoga znak velike ljubavi koja je darovana čovjeku. Od Isusova razapinjanja na križ taj znak sramote i prezira postaje znakom blizine ljubavi i utjehe. Križ je ono što obilježava nas, Isusove učenike i učenice.


"Kolika je vrijednost križa u našem životu? Marija je nakon križa i polaganja Isusa u grob, nakon tišine koja para uši, doživjela radost uskrsnog jutra. Nosila je svoj križ strpljivo. A mi? Kako nosimo mi svoj križ? Koliko smo otvoreni za žrtvu koja oplemenjuje i sve izgrađuje? Jesmo li spremni i mi svoje ruke pružiti u nošenju križa drugima?", naglasio je preč. Šimunović.
Na kraju svoje homilije propovjednik je još jednom potaknuo vjernike: "Da uistinu budemo Marijina dobra djeca. Da ne budemo mi oni koji će ju žalostiti svojim mislima, riječima, djelima i propustima. Da nismo mi oni koji će joj zadavati boli i žalosti."

.

.

..

Na samom kraju svečane svete mise župnik Mato Matić zahvalio je prof. dr. sc. Josipu Šimunoviću na slavljenju euharistije i upućenim riječima. Zatim je prisutnim vjernicima predstavio sve svećenike koji su sudjelovali u koncelebraciji svete mise te im je zahvalio na sudjelovanju u proslavi blagdana župe. Nadalje, zahvalio je i zboru te svim pjevačima koji su  sudjelovali na misnim slavljima, kako na trodnevnici tako i na blagdanskoj misi, te svima koji su svojim dolaskom i pomoći doprinijeli svečanosti ovoga slavlja.

.

    /mk

Ažurirano Petak, 17 Rujan 2021 12:15
 

Obavijesti

RASPORED MISA

 

NEDJELJOM u 8:00, 9:30*, 11:00* i 18:30 sati.

RADNIM DANOM  u 7:30* i 18:30 sati. Ponedjeljkom nema jutarnje mise. 

Ispovijedati se možete radnim danom pola sata prije mise. Nedjeljom se ne ispovijeda.

* U vrijeme ljeta od 1. srpnja do kraja kolovoza radnim danima sveta misa bit će samo u 18:30 sati, a nedjeljama u 8:0010:00 i 18:30 sati.


 

UREDOVNO VRIJEME:

Utorak, srijeda, četvrtak i petak od 16:30 do 18:30 sati.

 

Rkt. Župni ured BDMŽ Špansko

Jurja Barakovića 20

10090 Zagreb - Susedgrad


Telefon: 01/ 38 98 566


E-mail: zupaspansko@gmail.com

Web: www.zupa-bdmz-spansko.hr


Broj računa kod Erste&Steiermärkische Bank d.d. 

Župa B.D. Marije Žalosne

Barakovićeva 20, 10090 Zagreb-Susedgrad

IBAN:HR4424020061100282943

OIB:89347058117


Upravitelj župe: vlč. Mato Matić

Župni vikar: vlč. Luka Tufeković

 

ŽUPNE OBAVIJESTI

 

Tjedni raspored korištenja učionica Pastoralnog centra


1. MVA Špansko - ponedjeljkom 19:30-21:30 sati (I)

2. Molitvena zajednica Krvi Kristove + Schoenstatt - ponedjeljkom 19:00-20:15 sati (II)

3. Zbor mladih Maranatha - utorkom 19:15-22:00 sata (I)

4. Marijina legija - utorkom 19:00-20:15 sati (II)

5. Mješoviti pjevački zbor BDMŽ Špansko - srijedom 19:00-21:00 sat (I)

6. Kursiljo - srijedom 19:00-20:15 sati (II)

7. Zbor sv. Cecilije - četvrtkom 19:30-20:15 sati (I)

8. Susret obiteljske zajednice - zadnji četvrtak u mjesecu u 19:00 sati (II)

9. Zbor mladih Maranatha - četvrtkom 20:15-22:00 sata (I)

10. Liturgijska grupa - petkom 19:00-20:30 sati (II)

11. Susret mladih petkom u 20:30 sati

12. Povremeno MVA Špansko i/ili Mješoviti pjevački zbor - petkom 19:30-21:30 sati (I)

13. Predškolski vjeronauk - subotom 10:00-11:00 sati (I)

14. Pomoć u učenju, instrukcije i Caritas - subotom 10:00-11:30 sati (II)

15. Ministrantski susret -  subotom u 9:30 sati

16. Proba dječjeg zbora -  subotom u 14:30 sati

 

...