Home Blagdan zaštitnice župe Blažene Djevice Marije Žalosne - Špansko, 2019.

Korisni sadržaji

 

WEB stranice zagrebačke Nadbiskupije

http://www.glas-koncila.hr/

http://www.zupa-ivanmerz.hr/

  

Naša crkva

IntroChurchIntroChurchIntroChurchIntroChurchIntroChurchIntroChurch

Tko je online?

Trenutno aktivnih Gostiju: 15 


Blagdan zaštitnice župe Blažene Djevice Marije Žalosne - Špansko, 2019. PDF Ispis E-mail
Autor mirosl@v   
Nedjelja, 15 Rujan 2019 15:30

Ti nas, Marijo, posvećuj za nebo!

U životu svake župne zajednice poseban je dan proslava nebeskog zaštitnika. Stoga se u nedjelju, 15. rujna 2019. godine osjećalo osobito svečano ozračje u zagrebačkom naselju Špansko koje je proslavilo svetkovinu Blažene Djevice Marije Žalosne. Svečano euharistijsko slavlje u 11 sati predslavio je prof. dr. sc. Josip Šalković, sudski vikar na Međubiskupijskom sudu prvoga stupnja u Zagrebu i pročelnik katedre kanonskoga prava na Katoličkom bogoslovnom  fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, uz koncelebraciju svećenika Kustošijskog dekanata.

.

.

Uvodeći u euharistijsko slavlje, prof. dr. sc. Josip Šalković posvijestio je okupljenim župljanima i hodočasnicima da im je Marija dana s neba kako bi ih pratila, zagovarala, usmjeravala i vodila k Isusu, kao što je i u njezinom životu sve bilo usmjereno na Isusa. Biranim riječima u nadahnutoj homiliji istaknuo je da Božji narod u Španskom već 44 godine ima najljepšu i najmoćniju zaštitnicu, „'mentoricu' kako bi rastao i napredovao za nebo“, potaknuvši sve da se zagledaju u Mariju i uče od nje „kako se pouzdati i predati Bogu, kako steći radost služenja kad prolaziš kroz trnje, osjećaš žalost i bol“.

Iako je Marija kao Isusova majka bila obdarena mnogim milostima, bila je pogođena i velikim žalostima od kojih je zasigurno najteža bila pogled na raspetog Sina. Za tu strahovitu patnju nije bila pripremljena, podnosila ju je „bez velikog tumačenja i riječi ljudske utjehe, bez istinske i duboke sućuti“, stojeći u šutnji pod križem bez da ikoga optužuje i dijeleći bol sa svojim Sinom kao Majka supatnica. Marija je šuteći prepustila Isusu riječi radosti, a on nam je donio radost uskrsnog jutra, radost spasenja i otkupljenja.

Budući da se svaki čovjek u životu susreće s raznim nevoljama, bolestima, teškoćama i patnjama, Propovjednik je pred okupljene vjernike stavio Mariju kao uzor „da ostanemo u vjeri u Boga kad nam se u životu čini da je nešto nemoguće“, jer ona dobro zna što u takvim i sličnim slučajevima treba ljudskom srcu i „kao majka milosrđa uvijek je spremna utješiti i pomoći“. Među brojnim svecima koji su u Mariji tražili utjehu i pomoć, prof. dr. sc. Josip Šalković istaknuo je osobito svetu Majku Tereziju iz Kalkute. Ona je svoje sestre i siromahe stavila pod zaštitu Bezgrješnog srca Marijina kako bi po svem svijetu mogle „činiti nešto lijepo za Boga“, jer je znala da „čovjek zbog svoje ograničenosti i nesavršenosti ne može sam ‚činiti lijepe stvari‘ u Crkvi i svijetu“. Bila je svjesna da je svima potreban topao i nježan Marijin zagrljaj, ali uvijek usmjeren na Isusa „koji je lijek svim bolestima i žalostima“.

Marija nas uvijek rado vodi k svome Sinu i „kad ne znamo što i kako moliti, kad se Boga bojimo, kad nas je stid zbog grijeha, ona nas usmjerava k izvoru milosrđa“, naglasio je Propovjednik. Naša je najvažnija zadaća stoga slušati i spremno izvršavati Isusove riječi kako bismo se jednog dana radovali pred Božjim licem.

Na tome putu prema nebeskom kraljevstvu Marija nam je najbolji primjer strpljivosti i poslušnosti Bogu te kako u svakodnevici postići radost kroz nesebično služenje. „Marijin tih, nenametljiv i predan život govori da služenje rađa radost“, odnosno stvara „mrežu ljubavi kojom možemo ljubiti Boga i loviti duše“. Prof. dr. sc. Josip Šalković okupljene vjernike je potaknuo da ne izmiču od služenja i križa, da ne bježe od gladnih, žednih, golih i bosih, nego da zavole svakodnevno služenje, jer „duša nalazi najveću radost kad može posve nesebično služiti Bogu i bližnjemu“, kako bi poput Marije na kraju života bili radosni u Bogu.

Osobiti je izazov za svakoga „činiti lijepo za Boga i bližnjega kad je teško, dok si ožalošćen, unesrećen, razočaran“, ali upravo nam Marija govori da „zavolimo teške stvari“. Ona nas usmjerava da u tjeskobama, nevoljama i žalostima „ne tražimo utjehu u površnostima svijeta medija, u ponudi različitih aplikacija, u zabavi bez srca, u traženju sreće kod različitih spasitelja koji misle samo na sebe“, nego da se pouzdajemo u Spasitelja Isusa Krista i njegovu ljubav predanu s križa. U bilo kojim životnim teškoćama u Mariji možemo naći utjehu, ona nas može poučiti kako se nositi s teškim stvarima. Stoga je sve župljane i hodočasnike Propovjednik potaknuo da ostanu s njom pod križem, pred svetohraništem i u Marijinoj školi, da ju uzmu k sebi kao što je to učinio evanđelist Ivan, apostol ljubavi, jer „uz Mariju ćemo i mi sami doživjeti da je Bog ljubav“.

.

.

Ohrabrujuću i poticajnu homiliju prof. dr. sc. Josip Šalković zaključio je molitvom - Gospo Žalosna, pomozi svim župljanima, župniku, župnom vikaru i svima nama hodočasnicima da ne bježimo od Boga koji je Ljubav. Ti nas, Marijo, drži u svome krilu, zagrli nas, dodirni nam srce, obriši suze, posvećuj nas za nebo.

.

 

 

Elizabeta Mikulić/mk

 

Ažurirano Ponedjeljak, 16 Rujan 2019 12:06
 

Obavijesti

RASPORED MISA

 

NEDJELJOM u 8:00, 9:30*, 11:00* i 18:30 sati.

RADNIM DANOM  u 7:30* i 18:30 sati. Ponedjeljkom nema jutarnje mise. 

Ispovijedati se možete radnim danom pola sata prije mise. Nedjeljom se ne ispovijeda.

* U vrijeme ljeta od 1. srpnja do kraja kolovoza radnim danima sveta misa bit će samo u 18:30 sati, a nedjeljama u 8:0010:00 i 18:30 sati.


 

UREDOVNO VRIJEME:

Utorak, srijeda, četvrtak i petak od 16:30 do 18:30 sati.

 

Rkt. Župni ured BDMŽ Špansko

Jurja Barakovića 20

10090 Zagreb - Susedgrad


Telefon: 01/ 38 98 566


E-mail: zupaspansko@gmail.com

Web: www.zupa-bdmz-spansko.hr


Broj računa kod Erste&Steiermärkische Bank d.d. 

Župa B.D. Marije Žalosne

Barakovićeva 20, 10090 Zagreb-Susedgrad

IBAN:HR4424020061100282943

OIB:89347058117


Upravitelj župe: vlč. Mato Matić

Župni vikar: vlč. Alen Vrbek

 

ŽUPNE OBAVIJESTI

 

Tjedni raspored korištenja učionica Pastoralnog centra


1. MVA Špansko - ponedjeljkom 19:30-21:30 sati (I)

2. Molitvena zajednica Krvi Kristove + Schoenstatt - ponedjeljkom 19:00-20:15 sati (II)

3. Zbor mladih Maranatha - utorkom 19:15-22:00 sata (I)

4. Marijina legija - utorkom 19:00-20:15 sati (II)

5. Mješoviti pjevački zbor BDMŽ Špansko - srijedom 19:00-21:00 sat (I)

6. Kursiljo - srijedom 19:00-20:15 sati (II)

7. Zbor sv. Cecilije - četvrtkom 19:30-20:15 sati (I)

8. Susret obiteljske zajednice - zadnji četvrtak u mjesecu u 19:00 sati (II)

9. Zbor mladih Maranatha - četvrtkom 20:15-22:00 sata (I)

10. Liturgijska grupa - petkom 19:00-20:30 sati (II)

11. Susret mladih petkom u 20:30 sati

12. Povremeno MVA Špansko i/ili Mješoviti pjevački zbor - petkom 19:30-21:30 sati (I)

13. Predškolski vjeronauk - subotom 10:00-11:00 sati (I)

14. Pomoć u učenju, instrukcije i Caritas - subotom 10:00-11:30 sati (II)

15. Ministrantski susret -  subotom u 9:30 sati

16. Proba dječjeg zbora -  subotom u 14:30 sati

 

...