Home Spomendan Gospe Snježne - hodočašće u Belec

Korisni sadržaji

 

WEB stranice zagrebačke Nadbiskupije

http://www.glas-koncila.hr/

http://www.zupa-ivanmerz.hr/

  

Naša crkva

IntroChurchIntroChurchIntroChurchIntroChurchIntroChurchIntroChurch

Tko je online?

Trenutno aktivnih Gostiju: 26 


Spomendan Gospe Snježne - hodočašće u Belec PDF Ispis E-mail
Autor mirosl@v   
Ponedjeljak, 05 Kolovoz 2019 22:27

U ponedjeljak 5. kolovoza 2019. godine u 11 sati, u crkvi sv. Marije Snježne u Belcu, svečanim euharistijskim slavljem obilježen je spomendan Gospe Snježne. Gospa Snježna je zaštitnica Krapinsko zagorske županije pa je blagdan župe proslavljen sv. misom koju je predslavio preč. Vlado Razum, duhovnik pri Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu uz asistenciju brojnih svećenika i ministranata. Misno slavlje dodatno su uveličali svojim glasovima i instrumentima 

Župni mješoviti zbor i Gradska limena glazba Zlatar.

.

.

Crkva sv. Marije Snježne u Belcu jedan je od najljepših sakralnih interijera iz baroknog razdoblja u Hrvatskoj te ju posjećuju brojni domaći i strani hodočasnici. Ovog blagdana hodočasnici su odmah po dolasku pozdravili Gospu Snježnu molitvom oko oltara, razgledali crkvu i uživali u njenim izuzetnim i prebogatim perfekcionističkim baroknim detaljima, a zatim su se pripremili za euharistiju.

.

.

U svojem obraćanju vjernicima, preč. Razum odmah je naglasio kako je Gospa majka svih crkava. 'Marijanske crkve imaju posebnu zadaću da se nošeni snažnom Marijinom zagovornom molitvom što tješnje vežemo uz Gospodina' – rekao je, a zatim je podsjetio na predaju kojom se 3. kolovoza 352. godine Gospa ukazala papi Liberiju u Rimu te je preko noći snijegom zabijeljen jedan brežuljak kao znak da na njemu sagradi novu crkvu. Nakon posvete izgrađene bazilike 431. godine, današnji se Gospin spomendan službeno naziva Obljetnica posvete bazilike svete Mari­­je Velike, ali često i kao Gospa Snježna.

.

.

'Dolaziti u crkvu na sveti prostor znači raditi na svom osobnom posvećenju, na osobnoj izgradnji da se u nama izgradi Božje djelo. Bog u nama i po nama želi biti prisutan na ovoj Zemlji. On treba svakoga od nas, a ako to ne prihvatimo nastupa Đavao koji razgrađuje našu osobnost i naše odnose.

Neprijatelj je uvijek prvo udarao na sveta mjesta kako bi ugušio duh naroda i zato su nam ova sveta mjesta važna. Sadašnja Europa gubi svoj identitet, urušavaju se njene vrijednosti, a valovi sekularizacije žele isprazniti naša srca kako bi se razrušio Božji plan s čovjekom. Hoće li se to dogoditi već u našem životu ili će zahvatiti našu obitelj, pitanje je za sve nas. Ovakvo stanje predosjećao je već kardinal Kuharić koji se pitao čija li će ova Zemlja biti? Ako neće biti nas, onda će ovom Zemljom hodati neki drugi ljudi. Ako neće biti nas, mi nismo vlasnici ove Zemlje koju nam je Bog darovao?'

Preč. Razum se zatim prisjećao riječi svoje majke koja je okupila brojne unuke i rekla im – nemojte nikamo otići, ovo je vaš dom, tu se borite.

I svi su ostali.

A zatim je nastavio – 'Ako se prepustimo Bogu da nas on vodi kroz život, onda nisam neprijatelj svom bližnjem nego, prijatelj i brat. Zato i dolazimo na sveto mjesto kako bismo učili tu mudrost života koju treba prebaciti u našu svakodnevnicu. Ako čovjek želi naći sebe, mora se okrenuti prirodi, obitelji, prijateljima i vezati uz Gospodina. Nismo li zato tu danas zajedno sa svojim Gospodinom koji nas tješi, krijepi i jača te nas zove da Mu budemo svjedoci?'

'Kako si i ti Marijo bila nama vjerna, pomozi nam da i mi budemo vjerni Njemu, da budemo mudri Kristovi vjerni svjedoci. Dao Bog da se to događa i u našem životu.' – Tim vapajem, preč. Vlado Razum zaključio je svoju današnju homiliju.

.

.

Na kraju svete mise, vlč. Milan Pušec, župnik župne crkve Sv. Marije Snježne u Belcu imao je podugačak popis crkvenih i svjetovnih velikodostojnika koji su svojim sudjelovanjem na svetoj misi ili radom u svjetovnoj službi pridonijeli da proslava blagdana Gospe Snježne bude blagoslovljena i svečana.

Preč. Vladi Razumu, duhovniku bogoslovije u Zagrebu, zahvalio je za misno slavlje i Božju riječ kojom nas je sve ohrabrio da se još odlučnije borimo za dobro naše domovine, za obitelj i svakoga od nas.

Zahvale su, zatim, uslijedile preč. Stjepanu Prugovečkom, zlatarsko-belečkom dekanu, vlč. Antunu Motočiću, ispovjedniku Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke, preč. Franji Mezaku, župniku u župnoj crkvi Svetog Jurja u Desiniću, vlč, Dragutinu Cerovečkom, župniku u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zlataru, vlč. Matiji Novačkom, župnom vikaru u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Stenjevcu, vlč. Andriji Jambreušu, župniku župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zajezdi i vlč. Petru Repiću, župniku župe Svetog Ivana Krstitelja u Zlatar Bistrici, bogoslovima Marku Malek-Solgatu i Luki Žeželju iz Konjščine te vlč. Matiji Knoku studentu na rimskoj Greorijani zaduženom za ispovijedi.

Nadalje, vlč. Pušec je zahvalio na pokroviteljstvu proslave blagdana i donacijama za obnovu kalvarije kao i za općenitu podršku Župi Belec - Željku Kolaru, županu Krapinsko-zagorske županije, Vlasti Hubicki, predsjednici županijske skupštine, vijećnicima županijske skupštine te gradonačelnici Grada Zlatara Jasenki Auguštan-Pentek i dogradonačelniku Stanku Majdaku.

‘Hvala zvonaru Ivici Škofu i gospođi Ljubici koji se brinu za crkvu i njen okoliš, Mješovitom zboru i njegovoj voditeljici Vesni Kovaček, orguljašu Karlu, Limenoj glazbi Zlatar, KUD-u Belec, vatrogascima DVD-a Belec, NK-u Mladost Belec i malim mažoretkinjama, a braniteljskim udrugama kao i svima prisutnima, čestitam Dan domovinske zahvalnosti’ – rekao je vlč. Pušec nakon čega je preč. Vlado Razum mogao svima udijeliti svoj blagoslov.

.

.

Po završetku misnog slavlja neki hodočasnici su otišli još jednom pozdraviti Gospu Snježnu, neki su požurili kupiti još poneki nabožni predmet za uspomenu na ovaj lijepi dan, neki su razgledavali stare automobile koje su dovezli članovi Buba kluba iz Hrvatskog Zagorja, a oni ostali – na zasluženi topli obrok uz glazbu i ples mažoretkinja.

.

.

Na kraju, malo-pomalo, hodočasnici su krenuli svojim kućama kako bi s drugima podijelili radost i veselje zajedničkog druženja s Gospom.

A vi, koji ovaj puta niste bili s nama, nemojte to propustiti dogodine. Belec vas očekuje. Dobro došli!

 

/mk

.

Ažurirano Nedjelja, 11 Kolovoz 2019 12:59
 

Obavijesti

RASPORED MISA

 

NEDJELJOM u 8:00, 9:30*, 11:00* i 18:30 sati.

RADNIM DANOM  u 7:30* i 18:30 sati. Ponedjeljkom nema jutarnje mise. 

Ispovijedati se možete radnim danom pola sata prije mise. Nedjeljom se ne ispovijeda.

* U vrijeme ljeta od 1. srpnja do kraja kolovoza radnim danima sveta misa bit će samo u 18:30 sati, a nedjeljama u 8:0010:00 i 18:30 sati.


 

UREDOVNO VRIJEME:

Utorak, srijeda, četvrtak i petak od 16:30 do 18:30 sati.

 

Rkt. Župni ured BDMŽ Špansko

Jurja Barakovića 20

10090 Zagreb - Susedgrad


Telefon: 01/ 38 98 566


E-mail: zupaspansko@gmail.com

Web: www.zupa-bdmz-spansko.hr


Broj računa kod Erste&Steiermärkische Bank d.d. 

Župa B.D. Marije Žalosne

Barakovićeva 20, 10090 Zagreb-Susedgrad

IBAN:HR4424020061100282943

OIB:89347058117


Upravitelj župe: vlč. Mato Matić

Župni vikar: vlč. Alen Vrbek

 

ŽUPNE OBAVIJESTI

 

Tjedni raspored korištenja učionica Pastoralnog centra


1. MVA Špansko - ponedjeljkom 19:30-21:30 sati (I)

2. Molitvena zajednica Krvi Kristove + Schoenstatt - ponedjeljkom 19:00-20:15 sati (II)

3. Zbor mladih Maranatha - utorkom 19:15-22:00 sata (I)

4. Marijina legija - utorkom 19:00-20:15 sati (II)

5. Mješoviti pjevački zbor BDMŽ Špansko - srijedom 19:00-21:00 sat (I)

6. Kursiljo - srijedom 19:00-20:15 sati (II)

7. Zbor sv. Cecilije - četvrtkom 19:30-20:15 sati (I)

8. Susret obiteljske zajednice - zadnji četvrtak u mjesecu u 19:00 sati (II)

9. Zbor mladih Maranatha - četvrtkom 20:15-22:00 sata (I)

10. Liturgijska grupa - petkom 19:00-20:30 sati (II)

11. Susret mladih petkom u 20:30 sati

12. Povremeno MVA Špansko i/ili Mješoviti pjevački zbor - petkom 19:30-21:30 sati (I)

13. Predškolski vjeronauk - subotom 10:00-11:00 sati (I)

14. Pomoć u učenju, instrukcije i Caritas - subotom 10:00-11:30 sati (II)

15. Ministrantski susret -  subotom u 9:30 sati

16. Proba dječjeg zbora -  subotom u 14:30 sati

 

...